top of page
Biologische bosbessen

Orthomoleculaire Natuurgeneeskunde

Orthomoleculair komt uit het Grieks. Orthos betekent  'juist, gezond, recht'. Moleculair betekent moleculen.

Kort gezegd betekent orthomoleculair dus 'gezonde moleculen'.

Orthomoleculaire natuurgeneeskunde is een vorm van geneeskunde die kijkt naar wat het lichaam nodig heeft om in balans te blijven.

In tegenstelling tot de reguliere geneeskunde worden hier alleen middelen gebruikt die bekend zijn voor het lichaam, met voeding als basis, om het lichaam van de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten te voorzien.

 

Het inzicht dat voeding een geneeskrachtige werking heeft is al bij Hippocrates (460-370 v. Chr.) bekend, getuige zijn uitspraak:

   

     “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”.

Hoe werkt het

Bij ziekte wordt dus gekeken naar de optimale concentratie van vitamines, mineralen, sporenelementen, eiwitten, vetten en koolhydraten om genezing te bevorderen.

Naast voeding zijn vaak één of meerdere voedingssupplementen ter aanvulling nodig, ook voor wie zich verantwoord voedt, omdat het vitamine- en mineralengehalte in onze voeding de afgelopen decennia fors is verminderd.

 

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond, dat verkeerde voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van tal van ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

 

Orthomoleculaire geneeskunde kan een belangrijke rol spelen bij de preventie en behandeling van deze en andere ziektes. Zij heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een vorm van geneeskunde die met een brede blik naar de mens kijkt en waarbij ook de verbanden tussen psyche, zenuwstelsel en immuunsysteem steeds meer in kaart worden gebracht.

 

Gezonde voeding is zeker niet het enige middel wat wordt ingezet bij de orthomoleculaire geneeskunde. Advies over gedrag, ritme, beweging en ontspanning spelen ook een belangrijke rol en komen daarom ook uitgebreid aan bod.

Orthomoleculaire geneeskunde kan op verschillende manieren worden ingezet:

Curatief
Achterliggende oorzaak behandelen van chronische klachten/ziekten. Doeltreffend bij o.a. diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en allergieën.

Preventief
Optimaal gezond worden en blijven. Doeltreffend bij o.a. lusteloosheid, vaak honger hebben, stemmingswisselingen en concentratieproblemen.

Palliatief
Symptoom- en pijnbestrijding.

 

Orthomoleculaire geneeskunde valt (nu nog) onder de alternatieve geneeswijzen.

In bijna alle gevallen kan een reguliere behandeling worden aangevuld met een orthomoleculaire behandeling. 

 

Het doel is met een uitgebalanceerd voedingspatroon met natuurlijke producten vitaler en energieker te worden. Hierbij richten we ons op het psychische welzijn en met waar nodig een aanpassing van levensstijl.

bottom of page