top of page
Ayurveda Rishi's white.JPG

Ayurveda

Ayurveda betekent letterlijk ‘de kennis van het leven’.

Ayus in het Sanskriet is ‘leven’ en Veda staat voor ‘kennis / wetenschap’.

Ayurveda richt zich op het gezond en evenwichtig door het leven gaan om zo ziektes te voorkomen door met jezelf en je omgeving in balans te zijn en blijven.

Ziektes onstaan vanuit een onbalans in het lichaam.  Door de oorzaak aan te pakken zal het symptoom, jouw klacht, vanzelf verdwijnen. Het lichaam zelf doet namelijk de rest, de genezing. 

Wat is de basis van Ayurveda 

De 5 elementen en de Doshas

 

Onze eenheid met de natuur is de basis voor Ayurveda aangezien alles bestaat uit de 5 elementen; Ruimte, Lucht, Vuur, Water en Aarde.

 

Ook wij bestaan uit deze 5 elementen, net zoals het universum, onze aarde en alles wat er leeft, groeit en bloeit. Om onze gezonde staat van zijn te "identificeren" zijn de elementen samengesteld in drie doshas (Tridosha) die onze basis constitutie vormen. De staat van je gezondheid is gebaseerd op de Tridoshas Vata, Pita en Kapha. Deze drie Doshas beheersen en reguleren onze anatomische, fysiologische, neurologische en metabolische functies.  

 

Hun samenstelling is als volgt: 

Ruimte & Lucht representeert = Vata

Vuur & Water representeert = Pita

Water & Aarde representeert = Kapha

 

De individuele verdeling van de drie dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze sterke punten maar ook onze zwakke punten en waar ons risico het hoogst ligt om uit balans te raken.

Ik heb bijvoorbeeld 50% Vata (Ruimte&Lucht), 35% Pita (Vuur&Water) en 15% Kapha (Water&Aarde). De overheersende Dosha is Vata, dit betekent dat ik moet opletten dat mijn Vata niet hoger wordt om zo te vermijden dat alle drie de Doshas uit balans raken. 

 

Ziekte is het stadium waarin Tridoshas uit balans zijn als gevolg van de onjuiste combinatie van klimaat, gewoonten, voedsel, sociale omgeving, (traumatische) ervaringen etc. Dezelfde elementen kunnen je ook weer in balans brengen door er op een "juiste" en bewuste manier mee om te gaan.

Dit begint met een uitgebreid consult. Naar aanleiding van dit consult kunnen we jouw authentieke Dosha achterhalen. Met deze guideline kijken we naar een aan jou aangepast stappenplan dat kan bestaan uit voedingsadvies, leefstijladvies, ontspannings- en bewegingstechnieken en eventueel massagebehandelingen met de aangewezen oliën en kruiden.

Maar ook als je gezond bent en graag wilt weten hoe gezond ouder te worden is Ayurveda een uitkomst, aangezien deze wetenschap preventieve geneeskunde is. Ayurveda Doctoren waren en zijn

er puur om hun "patiënt" gezond te houden. 

"Ayurveda leert ons onze aangeboren aard te koesteren, te eren en houden van wie wij zijn en wat is" - Prana Gogia

bottom of page